Prázdniny a dny dovolených jsou ideálním časem pro návštěvu výjimečného prostoru. Takové místo se nachází kousek od rušné křižovatky Anděl, a je tedy v samém srdci Prahy 5. Samozřejmě mám na mysli barokní letohrádek Portheimka.

Tento historický prostor se stal místem, kde můžeme zhlédnout novou a jedinečnou expozici sklářského umění. Něco podobného v Praze nenajdeme. Ve dvou patrech jsou k vidění umělecká díla vyrobená z čirého, bílého či barevného skla od našich předních osobností tohoto uměleckého odvětví. Výstava vznikla za spolupráce Musea Kampa a MČ Prahy 5.

Galerii jsem již navštívila a vřele doporučuji všem, kteří obdivují uměleckou čistotu, originalitu, jednoduchost a zároveň sklářský design. Dech mi vyrazily skleněné sochy mající tvar ženských šatů. Naprostá dokonalost, věrnost a detaily Vás přesvědčí, že umělkyně z USA, žijící již delší dobu v naší republice, Karen LaMonte je špičkou ve svém oboru. Prohlídku galerie jsem začala v přízemí, kde jsou tyto sochy nainstalovány, a po zhlédnutí stálé expozice jsem sem musela vrátit a znovu obdivovat unikátní dílo.

Je skvělé, že barokní vila má tak užitečné využití a že kdokoliv, kdo se chce na malý okamžik vytratit z uspěchaného dne, má možnost sem zajít a prožít zde chvíle uklidnění, krásy, harmonie a inspirací. 
Portheimka je jednička :-)

Sledujte mě na Instagramu